Zones d’estudi infantils per la tornada a l’escola

Capçal de llit. ¿Sí o no?

Poques peces d’un dormitori són tan versàtils com el capçal. Malgrat la seva ubicació tan concreta, la gran varietat d’opcions que presenta el converteixen en un element que dóna moltíssim joc, tant a efectes de decoració com de funcionalitat. Per tant, es pot dir que el capçal representa en si mateix una peça de gran creativitat que cal tenir molt en compte a l’hora de projectar un dormitori.

Si parlem de fabricació, és una peça indispensable per a qualsevol marca de mobiliari de dormitoris i s’inclou en la majoria de catàlegs formant part de les diverses col·leccions i per a això el capçal es presenta en els més diversos acabats: fusta, forja, tèxtil, ratan, etc. o combinats, depenent de l’estil decoratiu.

Un capçal fet per tu

Però no cal oblidar el seu potencial també dins el món del ‘hand made’ podent jugar amb diferents materials i tècniques per personalitzar el teu propi capçal. Algunes d’aquestes tècniques, fins i tot, permeten crear un capçal que no existeix, és a dir, que no hi ha peça com a tal física, la simulen, per exemple, pintant-la. El més habitual, però, sol ser el reciclatge de vells materials.

I després també hi ha l’opció de no tenir capçal, ja que tampoc és imprescindible i hi ha moltes persones que prefereixen no emmarcar el llit amb aquest element. Ets lliure de voler revolucionar el teu dormitori amb un llit sense capçal, clar que sí!

Capçal de llit. ¿Sí o no? 1
Capçal de llit. ¿Sí o no? 2
Capçal de llit. ¿Sí o no? 3

Esquerra, projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost). Centre, imatge de la revista AD (© Montse Garriga). I dreta, de Pinterest.

La fusta de sempre per capçals molt diferents

Conscients que el capçal pot considerar-se una peça amb vida pròpia, formant part o no de la resta de mobles de dormitori, anem a donar-li el seu protagonisme en aquesta primera part del post mostrant diferents opcions amb un denominador comú: la fusta.

És el material tradicional per antonomàsia a l’hora de parlar de mobles i presumeix de les característiques necessàries en un dormitori com són la calidesa, el confort i l’elegància, però un capçal de fusta pot presentar-se amb les més diverses aparences, la qual cosa es delimita per un estil o un altre de dormitori. Això ja depèn del gust de cada persona.

Capçal de llit. ¿Sí o no? 4
Capçal de llit. ¿Sí o no? 5
Capçal de llit. ¿Sí o no? 6

D’esquerra a dreta, imatges de Booking (JW Marriott Desert Springs Resort & Spa), revista El Mueble i revista AD (© Manolo Yllera).

Entapissar el capçal, un clàssic molt demandat avui

El capçal de fusta també es pot vestir o entapissar amb diferents tèxtils (roba, vellut, pell sintètica, etc.) i optar per diferents acabats, ja sigui d’aparença llisa, encoixinada, amb el clàssic capitoné o decorat amb tatxes. Pot resultar més tradicional però segueix estant entre els preferits, encara que es pot jugar amb els colors per rebaixar aquest toc clàssic.

L’estètica contundent d’un capçal entapissat pot servir, a més, per emmarcar el llit, ja sigui seguint la línia longitudinal d’aquest o anant més enllà en un pla horitzontal incloent les tauletes de nit. Amb aquesta segona opció, visualment s’integra tot el conjunt de mobles que formen part del cap del llit.

Capçal de llit. ¿Sí o no? 7
Capçal de llit. ¿Sí o no? 8
Capçal de llit. ¿Sí o no? 9

Les tres imatges corresponen a diferents projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

Capçal exempt o d’obra, anota els seus avantatges

No ens cansem d’insistir que davant l’elecció d’incorporar el capçal al dormitori, podem fer que destaqui acaparant totes les mirades o que, per contra, que adopti un paper més discret.

I en això influiran molts factors, com el material, els colors, la mida, les textures, etc. A més, com a peça exempta té l’avantatge que es pot ‘posar i treure’ o canviar tantes vegades com vulguem i amb això sentir que estrenes dormitori. En el cas dels capçals d’obra això és inviable però té l’avantatge que ofereix molt joc decoratiu amb els accessoris (gerros, espelmes, figures …) i poden fins i tot integrar les tauletes en un buit i oferir un plus molt pràctic.

Capçal de llit. ¿Sí o no? 10
Capçal de llit. ¿Sí o no? 11
Capçal de llit. ¿Sí o no? 12

D’esq. a dta., imatges de Pinterest (Zanotta), de Decoralia i de la revista El Mueble (Maïnities).

Capçals especials que enamoren

Si vols anar més enllà i donar-li al teu capçal el protagonisme que creus que es mereix, en aquests casos se sol recórrer a peces dissenyades a mida, ja siguin com a mobiliari o d’obra. A més, se sol aprofitar el cas per buscar un plus de funcionalitat, ja sigui fent que inclogui una part per a emmagatzematge, creant en un únic espai dos ambients o apostar per un bany integrat al dormitori.

Les opcions són infinites i cada dormitori és un món; l’únic límit és la creativitat i el bon gust i per això t’has de deixar assessorar per un professional, ja que dins del treball que exerceix un interiorista, hi ha el poder dissenyar peces a mida com aquestes.

Capçal de llit. ¿Sí o no? 13
Capçal de llit. ¿Sí o no? 14
Capçal de llit. ¿Sí o no? 15

D’esq. a dta., imatges de Pinterest (Behance i Ruheca) i de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

I si ets dels que no volen capçal…

Doncs estàs en el teu propi dret, faltaria més! Perquè ets dels que pensa que com a peça pràctica el capçal no t’aporta res i com a decorativa, prefereixes buscar altres elements per a aquesta part del dormitori que emmarca el teu cap mentre dorms. Pot ser un quadre, unes prestatgeries o directament la pròpia paret que decores amb pintura, paper mural o un revestiment estampat.

Capçal de llit. ¿Sí o no? 16
Capçal de llit. ¿Sí o no? 17
Capçal de llit. ¿Sí o no? 18

Esq, foto de la revista El Mueble. Centre, de la revista AD (© Montse Garriga). I dta, projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

La paret de la capçalera també requereix atenció

Hi hagi o no capçal, la paret que protegeix la part superior del llit té un valor visual molt potent, si bé és cert que cal saber buscar un equilibri per no sobrecarregar. Els que volen treure-li partit a aquesta paret, saben que han de triar un capçal discret, per tal de donar-li el protagonisme a aquesta, tot i que es pot jugar amb el contrast cromàtic també.

Hi ha moltíssimes opcions, des de col·locar una gran fotografia a la qual li tenim un especial afecte, fins a decorar amb miralls que, a més, ens ajudaran a duplicar la sensació d’amplitud de l’espai i la lluminositat. Una altra opció és revestir la paret de fusta amb diferents acabats o deixar-la paret en el seu acabat original combinant aparences llises amb el maó vist.

Capçal de llit. ¿Sçi o no? 19
Capçal de llit. ¿Sí o no? 20
Capçal de llit. ¿Sí o no? 21

Les imatges dels extrems són de Pinterest i la de centre és un projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

Qui diu que el capçal és una peça avorrida, sense sentit i passada de moda? Si coneixes algú que pensa així, recomana-li la lectura d’aquest post. En general, tots els temes del nostre blog tenen aquest extra de contingut de valor del qual sempre pots treure alguna cosa de profit. T’animem a que ens afegeixis als teus favorits!

Altres articles