L’estil vintage s’ha popularitzat en els últims anys i ha donat un toc elegant i selecte a tots els àmbits del disseny, la moda i la decoració.

L’essència de l’estil és distingida, bohèmia, romàntica i evocadora de temps pretèrits i amb classe.

És habitual la seva combinació amb accessoris més moderns i avantguardistes per crear una atmosfera acollidora i amb molta personalitat.

La paraula vintage és un terme anglès que prové del llatí vindemia.

L’expressió al·ludia a l’any al que pertanyia una collita, sobretot en allò relacionat amb els bons brous, per aquest motiu es relacioni amb objectes de qualitat, certa casta i antiguitat.

» També et pot interessar Decorant a l’estil mediterrani.

¿Qué es la decoración vintage y cuáles son sus orígenes?

Es considera que alguna cosa és d’estil vintage quan no pot catalogar-se com una antiguitat, però que encara així té el suficient temps com per estimar que el pas dels anys ha fet que incrementi el seu valor. És una manifestació de la cultura postmoderna, que mira cap a a el passat amb nostàlgia.

La tendència vintage en l’àmbit de l’interiorisme és posterior a l’èxit que va experimentar al món de la moda (a principis del segle XX).

Peces com la cadira Tulip de l’Eero Saarinen, la Eames Lounge de Charles & Ray Eames o el llum de suspensió de Poul Henningsen, són considerades com a obres d’indubtable valor artístic avui dia.

És necessari aclarir que una peça no és d’estil vintage pel nero fet de ser antiga. Serà possible catalogar-la com a tal, sempre que el pas del temps hagi deixat en ella les seves petjades i pugui explicar una història per si mateixa. És a dir, és necessari que tingui:

  • Qualitat
  • Historia
  • Disseny
  • Certa edat

Elements presents en la decoració vintage d’interiors

Sèrie de peces i acabats bàsics recurrents que caracteritzen d’aquest estil

– Mobiliari: els mobles són la peça clau, encara que existeixen moltes possibilitats capaces d’evocar aquest estil.

Ens podem decantar per aquells més naturals i romàntics, que es valen de la forja i la fusta decapada, o pels més moderns de superfícies plàstiques o lacadas.

– Tèxtils: l’elecció dels tèxtils depèn molt de l’efecte final que es desitgi aconseguir.

Per a ambients delicats, és preferible decantar-se per colors clars, emoolsats i pastís amb textures lleugeres i naturals. Important que no faltin els estampats en almohadones, cortines, tapizados o edredons.

» També et pot interessar Decoració amb tèxtils per a la tardor.

– Parets: el blanc és la base, però els papers decoratius acaparen protagonisme i atorguen el toc distingit i personal necessari.

– Il·luminació: llàgrimes de cristall, llums d’aranya i pantalles tèxtils. Les bases metàl·liques són molt característiques, així com els llums dempeus tipus focus.

Flors i plantes: no poden faltar a cap habitació. Accentuen la sensació de calma i pau, així com atorguen personalitat i estil a qualsevol racó.

– Elements decoratius: solen ser els que donen el toc final, els responsables de marcar la diferència.

Fusta, fusta i més fusta… Una taula espectacular, unes caixes per guardar revistes, una safata sobre una tauleta de cristall, un tamboret que fa les vegades de moble auxiliar. La fusta aporta calidesa, caràcter i aquest aire nostàlgic tan característic d’aquest estil.

No podem oblidar situar alguns objectes de vimet (un puff, un llum, un revister…), ja que és fàcil de combinar i aporta confort a qualsevol estada.

També han d’estar presents, sens dubte, les gerres i els gerros de cristall (transparents o de colors), les damajoanes i les ampolles de diferents grandàries i formes que facin les vegades de florers…

Baguls, rellotges antics, un globus terraqüi, miralls… En la proporció adequada i sempre sense abusar, són complements perfectes que acaben de compondre la imatge.

Principals tendències de la decoració estilo vintage

En l’actualitat ens dirigim clarament cap a una intel·ligent i equilibrada mescla d’estils, que aportin allò que els sigui més representatiu sense perdre de vista que el conjunt sigui harmònic i equilibrat.

Romántic vintage

Delicadesa, senzillesa i sofisticació.

Retro Vintage

Colors vius i molta geometria.

Vintage eclèctic

Sinònim de mescla i atreviment en combinar.

» També et pot interessar Eclecticisme en decoració d’interiors.

Vintage Industrial

Fusta, ferro, acabats naturals, ciment i maó.

» També et pot interessar Decoració d’estil industrial per a cases amb personalitat.

Shabby Vintage

Femení, estudiadament desendreçat.

Es tracta d’harmonitzar estils, de complementar-los i que les característiques pròpies de cadascun potenciïn les de la resta:

El toc desendreçat però estudiat del shabby, el contrast de colors de l’aire retro i les seves formes geomètriques o l’estètica loft de l’estil industrial… Tot això en combinació amb aquest aire elegant, nostàlgic i delicat del vintage.

Una enquesta recent ha posat de manifest que la decoració vintage agrada, i molt… Però la majoria ho prefereixen combinat o suavitzat. És a dir, l’ús exagerat pot arribar a cansar o saturar.

Si sabem donar amb el punt d’equilibri entre els diferents estils i trobem la millor manera de coordinar-los i potenciar-los, aconseguirem que en la nostra llar es respiri un ambient càlid i personal que farà les delícies de qualsevol convidat.

Estil Vintage pur? Shabby Vintage? Vintage boho? Tantes opcions com a maneres d’entendre els espais i la decoració. Quin d’ells t’enamora?

Posts que también te gustarán