La decoració minimalista té diferents corrents d’expressió i totes aquestes coincideixen a centrar-se en la unió de la senzillesa, la lluminositat i l’elegància, optant per descartar l’innecessari, els excessos i el superflu.

En l’estil minimalista prima la importància de crear, dissenyar i organitzar espais frescos que propiciïn la sensació de calma, reflectint sempre la qualitat dels materials, sent aquests els mínims i necessaris per crear un espai en el qual preval la qualitat deixant enrere les peces innecessàries.

Es tracta d’un tipus de decoració que fins ara només havíem tractat al nostre blog amb el disseny de bany amb estil minimalista però que ara volem abordar de manera més àmplia per donar-te a conèixer aquest estil, ens acompanyes?.

Decoració minimalista per a habitatges

Per realitzar un habitatge amb una decoració minimalista hem de tenir en compte primer diversos enfocaments, ja que els treballs a realitzar variaran depenent de si es tracta solament d’una decoració interior a nivell de peces de mobiliari i acabats, o bé si necessitem una reforma en l’arquitectura interior de l’habitatge o espai, ja que tots dos casos requeririen diferent tipus de tasques.

En el cas de la decoració de l’interior d’una casa, es buscaran peces de mobiliari basades en les línies rectes, de colors bàsics i adaptades per barrejar-se amb l’espai, en cap cas destacaran més que l’estructura pròpia de l’edificació.

La seva disposició haurà de generar un estil sobri i elegant, però sempre respectant l’arquitectura original de l’habitatge.

Pel que fa a transformar l’arquitectura interior d’un habitatge per portar-la a l’estil minimalista, aquesta sí hauria d’incloure l’alteració i reforma de la base inicial del lloc.

Es realitzarien treballs com:

  • Distribució d’espais
  • Acabats de paviments i parets
  • Iluminació

Així com també tots aquells aspectes que afectin a l’acabat de l’espai que anem a dissenyar.

És important tenir en compte que en l’estil minimalista la idea de conjunt és tremendament important.

No obstant això, en qualsevol dels casos, sigui una renovació parcial o completa, és important l’ús de materials adequats, recordant que aquesta tendència de la decoració destaca per la senzillesa, les línies netes i per centrar-se en el color, la superfície i el espai.

Encara que pugui semblar el contrari l’estil minimalista és extremadament difícil de dur a terme, ja que tot ha d’estar controlat al mil·límetre, ja que un error en qualsevol de les peces pot portar al trast tot un projecte.

Cal aconseguir equilibrar el senzill i elegant (característic del minimalisme), del que avorrit i mancat d’estil.

Així com també tots aquells aspectes que afectin a l’acabat de l’espai que anem a dissenyar.

És important tenir en compte que en l’estil minimalista la idea de conjunt és tremendament important.

No obstant això, en qualsevol dels casos, sigui una renovació parcial o completa, és important l’ús de materials adequats, recordant que aquesta tendència de la decoració destaca per la senzillesa, les línies netes i per centrar-se en el color, la superfície i el espai.

Encara que pugui semblar el contrari l’estil minimalista és extremadament difícil de dur a terme, ja que tot ha d’estar controlat al mil·límetre, un error en qualsevol de les peces malbaratar tot un projecte.

Cal aconseguir equilibrar el senzill i elegant (característic del minimalisme), del que és avorrit i amb mancat d’estil.

Quin és l’origen d’aquest corrent decorativa?

El minimalisme no és una tendència recent, però des que va sorgir el 1960 a la ciutat de New York no ha deixat d’estar de moda, en quan d’arquitectura i decoració es tracta.

El responsable de la idea original d’aquest corrent va ser Ludwig Mies Van Der Rohe, un reconegut arquitecte i dissenyador alemany que es va instal·lar a la ciutat després de fugir de la Segona Guerra Mundial.

L’arquitecte va establir les línies bases d’aquest disseny, que va sorgir com a resposta a l’estil recarregat de l’època, caracteritzant perquè cada espai ha de tenir el mínim d’elements, de manera que prioritza el tot, en lloc de cadascuna de les parts del mateix.

Et recomanem, si tens l’oportunitat, visitar a Barcelona el pavelló alemany dissenyat per Ludwig Mies van der Rohe. Va ser l’edifici que va representar a Alemanya en l’Exposició internacional de Barcelona celebrada l’any 1929 i és un exemple magnífic del corrent minimalista.

Característiques de l’estil minimalista

El primer que ressalta és l’absència del color, ja que es prefereixen els colors purs, especialment el blanc, així com la naturalesa del material.

També s’utilitzen tons torrats i negres, a més de la incorporació de detalls de color de forma molt subtil i gairebé sempre en peces accessòries.

Un altre punt clau és el material que s’empra en el disseny, materials naturals com pedres, fustes, acer, vidre i ciment, però sempre amb acabats polits, perfectes i res ostentosos.

L’austeritat en el disseny és clau, i aquesta característica pot notar-se en els mobles de cada ambient.

Formes netes, simples i funcionals són una cosa bàsica dins d’aquesta decoració.

Consells per a una decoració minimalista

A continuació us anem a recomanar alguns consells a tenir en compte per decorar dur a terme una decoració minimalista en el vostre habitatge.

1. Posa un límit al color

La decoració sol limitar-se a un, dos, màxim tres colors, això amb la intenció de crear la sensació de sobrietat i de rebuig general que es busca.

Conèixer el to ideal donarà forma al projecte d’interiorisme que es busca crear.

2. Tria tons bàsics o neutres

A més de limitar la quantitat de colors, també s’ha de tenir en compte que es tracta de colors que estiguin en el tipus de bàsics o neutres, és a dir, tonalitats com negre, gris, blanc, entre d’altres.

Aquests colors, correctament empleats, brinden la sensació d’elegància, sobrietat i neteja que es necessita per aconseguir la decoració minimalista.

»Potser t’interessa: Com triar la combinació de colors per a la llar

3. Utilitza els tèxtils més apropiats

Pel que fa a les teles que vesteixen els mobles, les cortines i catifes, també s’inclina per aquelles que tinguin el balanç perfecte entre senzillesa, elegància i bon gust.

És a dir, dirigir-se a l’icònic missatge del món de la moda “menys és més”. Tractant de que siguin tèxtils que diguin molt, sense necessitat de caure en excessos.

Un exemple perfecte per a l’estil minimalista és el lli, d’aquesta manera un teixit totalment natural.

4. Detalls i accessoris

Aquests són essencials per aconseguir la coherència que es requereix en l’espai. Igualment que en els casos anteriors la sobrietat ha d’estar present.

Existeixen tot tipus de detalls i accessoris que representen l’estil minimalista, entre aquests hi ha els quadres d’autor, escultures, fotografies de grans dimensions, etc.

Paisatgisme minimalista

La decoració minimalista també està present a l’exterior d’un habitatge.

Els jardins o patis d’aquest estil són perfectes per a espais no tan amplis, i es busca donar èmfasi a les línies netes, senzilles i nítides, per ressaltar la bellesa de l’espai.

»Potser t’interessa: Decoració de Jardins i Terrasses

Per aconseguir l’estil desitjat és essencial tenir clara la unió de l’interior i l’exterior de l’habitatge, sent aquest tipus de patis exteriors un lloc perfecte per a la reflexió i la calma.

Esperem haver-te ajudat amb aquest post, però si tens qualsevol consulta no dubtis en comentar-ho.

I ara, digues-nos, què t’agrada més de l’estil minimalista? ¿Et decidirías a decorar el teu habitatge així?

Minimalisme per a tots!

Posts que también te gustarán