Existeixen molts tipus de llums i de tots els estils. El primer que cal tenir en compte és que la il·luminació és fonamental en qualsevol estada. No es tracta solament de donar llum, sinó de provocar un efecte a través de la il·luminació.

D’altra banda, els llums són en si mateixes objectes decoratius que donen qualitat allà on es trobin. La seva elecció és tan important com saber triar les sabates adequades a l’hora de vestir-nos. Per això és molt recomanable l’assessorament d’un professional decorador que conegui la personalitat de la nostra llar, la qual cosa la potenciarà i ens farà sentir-nos més còmodes en ell.

Diferents tipus de llums

Llums en el sostre

Hi ha infinitat d’opcions per col·locar llums en el sostre, sempre depenent de l’aspecte decoratiu de l’habitació.

Les més clàssiques són les de tipus esgarrapa. Mai passaran de moda i existeixen en diferents dissenys, ja que es reinventen periòdicament. Fan classe i personalitat a l’estada on es col·loquin. Naturalment, exigeixen sostres alts i certa amplitud espacial.

Entre les modernes, destaquen les minimalistes, adequades en una decoració d’avantguarda i quan no desitgem que el llum cridi l’atenció.

» També et pot interessar: Com aconseguir una decoració minimalista a la llar

Els llums amb un toc industrial són de metall o forja i cristall. Suggereixen un ambient vintage de primer terç del segle XX, generalment urbà.

Combinen molt bé en lofts i en habitacions amb parets rústiques o de maó. També solen requerir un cert espai, és a dir, no són el més adequat per habitacions de dimensions més aviat reduïdes.

Els llums nòrdics són aparentment senzilles, però molt elegants. Sovint fabricades en metall o en reixeta, presenten formen geomètriques i els seus colors són molt bàsics:

 • Blanc
 • Negroe
 • Bronze

Les construïdes amb materials naturals, com el bambú, la fusta o el ratán aporten naturalitat i admeten gairebé tots els estils decoratius.

Plafons i aplicacions de paret

Els plafons estan guanyant protagonisme, a costa dels llums penjants de sostre. No totes les decoracions admeten aquest tipus de lluminàries, així que és important que valors aquest aspecte.

Les aplicacions són molt pràctics per donar una llum ambiental a llocs molt concrets, per exemple, en el dormitori o quan necessitem llum directa a certs espais, com la cambra de bany.

» També et pot interessar: Disenya el bany minimalista

Existeixen plafons i aplicacions de tots els estils. Destaquen els vintage i els industrials, o ben els que són molt moderns, avantguardistes.

Llums de sobretaula

Els llums de sobretaula són gairebé imprescindibles per aconseguir una il·luminació ambiental i acollidora. Són capaços de crear un espai íntim molt agradable i, alhora, són objectes decoratius que, usats amb saviesa, donaran un toc inconfusible a l’estada.

Tendències en llums de sobretaula:

 • La simplicitat escandinava. Amb peu de fusta i pantalla de tela blanca, són senzilles, avantguardistes i boniques. No criden l’atenció i són funcionals, però la seva presència no és irrellevant.
 • Duo decoratiu. Col·locar dos llums bessons és una solució per a una part de l’estada més fosca on desitgem realçar una peça, o bé per a una entrada àmplia. El més adequat: peus alts i esvelts, amb una decoració moderada, i pantalles no gaire grans. Les plisadas segueixen sent tendència.
 • Peça exclusiva. En un lloc estratègic del saló, una gran llum de sobretaula donarà originalitat, a més de llum ambiental. Pot ser un objecte clàssic, avantguardista, singular… Serà una espècie d’obra d’art, alguna cosa que cridarà l’atenció i donarà un toc de qualitat.
 • Llums dempeus

  Els llums dempeus són un altre objecte de desig, sobretot per als lectors que desitgen una llum directa al costat de la seva butaca favorita. En aquest cas les hi ha de tipus retro, que recorden als antics flexos o llums de despatx. En llautó o bronze donen un aire personal i confortable.

  Algunes són veritables flexos XL. En blanc tenen un aspecte més lleuger. El millor és que siguin graduables també en altura.

  Les de pantalla donen una llum càlida, que dependrà en gran manera del color i tipus de la tela o pergamí.

  Llums i lluminàries per a diferents tipus d’il·luminació

  Els efectes que produeixen els llums, en els seus diferents estils i dissenys, poden ser molt variats:

  » També et pot interessar: La il·luminació ideal per la llar

  Quina il·luminació necessites?

  • – Directa. És la dels focus i alguns llums de sostre. És la que necessitem per llegir o en la taula de treball. Genera ombres, per la qual cosa aquestes lluminàries hauran de complementar-se amb unes altres.
  • – Indirecta. La llum es reflecteix en la paret o en el sostre. És una llum suau la intensitat de la qual sol poder regular-se.
  • – Mixta. És la combinació de diversos punts de llum, i el resultat és la creació d’un ambient únic, que permet activitats i, alhora, crea una sensació acollidora.

  Davant tal varietat de tipus de llums, ja has trobat quins són les que es adecuan més al teu estil i a la teva personalitat? En Tinda’s Project som interioristes especialitzats a dissenyar espais per gaudir-los i viure’ls. T’assessorem i contribuïm a fer de la teva llar un espai de sensacions.

  Posts que también te gustarán