L’eclecticisme és un estil basat en la barreja, en la conjunció de diversos objectes procedents de les més variades tipologies per aconseguir un tot unitari. Tant en l’art com en la decoració d’interiors, així com en altres disciplines, és freqüent fer distincions d’estil i definicions que es basen en la puresa dels conceptes, però, aquesta puresa no sempre es pot dur a terme i la barreja fa acte de presència per aportar un to diferent i, en moltes ocasions, molt enriquidor.

En el cas de l’eclecticisme en decoració, la barreja no s’afegeix a un estil concret com a complement diferenciat sinó que conforma l’estil en si mateix donant lloc a una nova fórmula que, en el cas de la decoració i l’interiorisme, dóna uns resultats molt interessants i permet la utilització dels més diversos objectes per donar lloc a un únic conjunt.

Gràcies a les àmplies possibilitats de personalització, l’estil eclèctic té un gran èxit i, en moltes ocasions, es pot trobar en llars amb una decoració construïda amb el pas dels anys i no pensada per endavant i dissenyada de forma expressa. Així, en aquests casos és molt comú trobar diferents tipus d’objectes decoratius pertanyents a les èpoques més diverses i els estils més variats. Alguns elements moderns es combinen amb mobles antics, detalls d’estil minimalista amb altres barrocs acompanyats d’objectes toscans, orientals o exòtics.

Un dels principals avantatges d’aquesta manera de decoració és que no hi ha normes que regeixin la seva construcció. No obstant això, la manca de normes pot donar lloc a certa confusió sobre què és el més adequat ja que les persones que es decideixen per aquesta opció de l’interiorisme no saben a què atenir-se per encertar i s’han de guiar pel seu sentit estètic. La forma d’encertar sempre és acudir a l’ajuda de professionals que prestin serveis integrals d’interiorisme per aconseguir la visió de l’experiència.

En qualsevol cas, un consell fonamental per encertar amb l’estil eclèctic és buscar l’equilibri cromàtic limitant la quantitat de colors que s’afegeixen en una sola estada. Optar pels tons neutres en les parets ajudarà a afavorir la combinació amb altres colors. Per la seva banda, buscar un resultat final d’ordre establint un criteri de jerarquia en el protagonisme cedit a cada element serà suficient per aconseguir un resultat exitós.

 

Posts que también te gustarán