A partir d’una certa edat és fonamental que els nens se senten a estudiar i fer els deures escolars cada dia una estona. I per això, el millor és que disposin d’una zona d’estudi privada que els permeti concentrar-se al màxim. Propiciar un espai on ells tinguin de tot i més els sigui agradable és incitar-los a estudiar ia més a gaudir l’estudi pròpiament.

L’estudi és un hàbit més que res. Es crea, no neix per si mateix, per la qual cosa propiciar les condicions ideals per fer-ho sobretot des de nens, és fonamental. Algunes coses com llegir amb llum adequada, una postura correcta, tenir tot el que necessiten per estudiar al seu abast, poder guardar les seves coses i materials a més de personalitzar la seva zona de treball o estudi, són aspectes important a tenir en compte a l’hora de dissenyar espais de treball per a nens.

On situar-los

Si treballes a casa i tens una estada destinada a despatx seria perfecte fer lloc per als nens en el mateix espai. Si no és així l’espai de treball per a nens pot estar ubicat en el seu propi dormitori o en qualsevol altra estança tranquil·la de la casa. A mesura que els nens es van fent grans és fonamental anar adaptant el seu espai de jocs i crear per a ells un lloc en el qual puguin fer els seus deures i gaudir d’activitats com llegir o dibuixar.

La llum natural és un element molt important a tenir en compte, pel que convindrà o bé situar l’escriptori de davant de la finestra, o bé fer que li entre la llum pel costat contrari a la mà que escriu. Les finestres orientades a nord seran la millor opció ja que la llum serà indirecta. En cas de no poder instal·lar la zona d’estudi d’aquesta manera i haver d’optar per la llum artificial hem de saber que el més adequat és col·locar una lámpada orientable amb una bombeta de llum càlida així la col·locarem enfront de la mà que el nen utilitza per escriure i no crearem incòmodes ombres.

Mobiliari adequat

Quan l’habitació és compartida és fonamental planificar correctament l’àrea de treball perquè cada un d’ells disposi del seu espai delimitat de manera que no envaeixi la zona d’estudi de l’altre. Si tenim espai intentarem posar un escriptori en el qual càpiguen dues persones perquè pugui convidar els seus amics a fer els deures. Quan els metres escassegen, hem de treure el màxim partit a l’espai creant una zona d’estudi sota una llitera o llit elevat.

Les taules plegables poden ser una solució molt bona per a espais petits però sempre amb superfície mat. És millor que sigui mat o setinat, ja que si és brillant produeix molestos reflexos quan la llum incideix sobre ella i per aquest motiu els costarà més esforç concentrar-se. Pel que fa al seient seleccionarem cadires en lloc de tamborets per fomentar una bona educació postural. Cadira còmoda de la mida adequada, que anirem canviant a mesura que el nen creixi.

És important disposar també de solucions d’emmagatzematge per a joguines i altres elements com llapis i altre material de papereria. Podem estimular la creativitat del petit col·locant en el seu racó de treball una pissarra o un taulell en el qual pugui anar penjant els seus dibuixos.

Posts que también te gustarán