El que va començar com un buf d’aire fresc provinent d’Escandinàvia s’ha convertit en un veritable vendaval decoratiu que ha tenyit les llars de tons clars, molta llum i materials naturals. I és que l’estil nòrdic ha passat de ser una tendència decorativa a estar de moda de manera permanent.

De fet, fa bastant més d’una dècada va arribar a les nostres llars i, a l’actualitat, segueix marcant tendència.

La llum, els materials naturals i un ambient acollidor poden passar de moda?

Resulta evident que aquí radica el secret del seu èxit.

Descobreix les característiques de l’estil nòrdic d’una llar

Aquest estil té el seu origen als països situats al nord d’Europa (Dinamarca, Suècia, Noruega i Finlàndia) a principis del segle XX.

El seu propòsit era pal·liar la falta de llum natural a les llars, aconseguint d’aquesta manera estades més acollidores i confortables, en les quals refugiar-se durant els llargs i extrems hiverns escandinaus.

» També et pot interessar Decorant a l’estil mediterrani

La llum i els tons clars com a principal premissa en la decoració d’estil nòrdic

– Molta llum

La llum i la claredat són la raó de ser de l’interiorisme nòrdic.

És a dir, multiplicar i optimitzar la llum sigui com sigui, ja que en els països nòrdics tota claredat és poca. Per tant, les teles opaques en les cortines i els tons foscos en els sòls, parets i mobles queden totalment prohibits.

– El blanc com a protagonista

No ens estranya llavors que el blanc sigui distintiu de interiorisme nòrdico, ja que es troba omnipresent en mobles, parets, complements i, fins i tot, en el sòl, fent ús d’ell en el seu to més càlid.

És habitual que conflueixi amb tons grisos i beix.

No obstant això, això no vol dir que la resta de colors estiguin vetats. Les pinzellades de color s’afegeixen en els tèxtils, els complements i els llums. Per exemple, una de les combinacions estavella és el contrast entre el negre i el blanc.

» També et pot interessar Arrisca’t amb el negre.

Altres trets importants del estil nòrdic

– Més fusta

El protagonisme de la fusta és indubtable en les estades de les llars amb estil nòrdic, ja no solament en parets, sòls i mobles, també en complements i accessoris.

Com succeeix amb la paleta cromàtica general, les fustes més freqüents són clares, com el bedoll o el faig.

– Tèxtils naturals

Igual que els mobles de fusta massissa o natural, a l’hora de buscar les teles per a la decoració de les teves diferents estades, optarem per teixits que provenen de la naturalesa, com el lli, el cotó o la llana.

– Mobles pràctics i sense artificis

En els mobles s’aposta per la senzillesa, amb línies depurades i rectes, combinades amb corbes suaus, casi tocant l’estil minimalista. La idea és aconseguir una atmosfera espaiosa i diàfana, sense efectismes que trenquin l’harmonia.

– Estils combinats

Encara que la fusta compta amb molt protagonisme en l’ornamentació nòrdica, sol combinar-se amb altres elements d’estil industrial i vintage.

– Detalls fets a mà

L’estil nòrdic casa bé amb la filosofia DIY (Do it Yourself).

L’artesanal sempre és tendència, per la qual cosa encaixarà bé en un ambient nòrdic una manta de patchwork, un moble restaurat o una escala reconvertida en prestatgeria, entre altres múltiples exemples.

– Motius geomètrics

 

Són molt utilitzats en l’ambientació nòrdica, especialment els creats en colors blanc i negre, però també en altres tons.

Mantes, catifes, tèxtils de cuina i fonguis nòrdiques presenten en moltes ocasions una estètica simètrica i ordenada.

– Materials variats

L’estil nòrdic ha experimentat notables canvis gràcies a la influència d’altres estils i latituds. D’un temps a ara ha anat incorporant materials nous més enllà de la fusta, com poden ser el llautó i el coure, que li donen un aire més modern i contemporani.

Però recordem fer ús d’aquests altres materials en petites dosis, a través de portaespelmes, llums, gerros o safates.

El marbre també combina molt bé amb el coure i la fusta natural, encara que sempre en tons clars.

– Plantes d-interior

Com a última recomanació, podem afegir un toc vegetal a l’ornamentació de la nostra llar. Una planta sempre aporta alegria, vivesa i calidesa a qualsevol estada.

En el cas del bany, es tracta d’un espai normalment fred, per la qual cosa podrem proporcionar-li major calidesa col·locant una o dues plantes en llocs estratègics.

En resume

Amb el temps, la decoració en estil nòrdic ha anat penetrant en la resta d’Europa fins a haver-se convertit en una de les tendències més populars de interiorisme. Durant dècades aquest estil s’ha anat depurant, passant de ser una decoració menys bucòlica a apostar més pel minimalisme. Avui dia, amb una base senzilla, elegant, natural i funcional, ha aconseguit entrar en milions de llars.

Si t’han sorgit dubtes o vols aportar alguna dada o suggeriment, no dubtis a comentar les teves impressions. Recorda també que pots posar-te en mans de professionals per adaptar aquest estil tan distintiu i funcional a la teva llar.

Ara et toca a tu, et decideixes a apostar per l’Estil Nòrdic per a la teva llar?

Posts que también te gustarán