El sòl de fusta natural és una opció molt acollidora per a la teva llar i molt elegant per als teus locals comercials. No obstant això, requereix cures especials que no hauries de realitzar en un sòl de rajoles.

A més, és un paviment tan versàtil que convé que abans d’instal·lar-ho t’informis de les opcions més adequades per al lloc on vagis a posar-ho. De fet, et recomanem que quan hagis vist dos o tres tipus de fusta que t’agradin, t’informis sobre les seves característiques, per encertar amb la teva elecció.

En aquest article et comentem els seus avantatges i inconvenients, així com els tipus de sòl que pots instal·lar en el teu habitatge o local.

Avantatges i inconvenients del paviment de fusta

El parquet, contra el que puguis pensar a priori, és un sòl molt resistent. Especialment quan està fet de fusta natural. A més, aporta calidesa a la teva llar. I no solament en el sentit que ho fa més acollidor, sinó que manté millor la temperatura.

L’únic material que competeix amb el sòl de fusta en aquest aspecte és la moqueta, però aquesta requereix de més cures, sent molt difícil mantenir-la neta.

Com a inconvenients, està la qüestió del seu manteniment. Encara que el paviment de fusta aguanta bé l’ús quotidià, hauràs de tractar-ho eventualment. Això suposa evitar els productes de neteja més abrasius i encerar-ho de tant en tant.

Aquestes necessitats especials fan que algunes persones es decantin per altres opcions, com el sòl vinilic o les rajoles d’imitació de fusta. No obstant això, aquestes alternatives no aconsegueixen mai el nivell de qualitat i calidesa de la fusta natural, que és l’opció que et recomanem.

Tipus de sòls de fusta

Existeixen diversos tipus de sòls de fusta. Cadascun d’ells presenta les seves peculiaritats d’instal·lació, disseny i manteniment. Per això et presentem els tipus més comuns.

Parquet encadellat

El parquet encadellat, també conegut com a sòl de tarima, es compon de llepis de fusta que presenten una esquerda en un dels seus costats i un sortint en l’altre. La seva instal·lació és molt senzilla, ja que l’única cosa que hauràs de fer és encaixar el sortint d’una peça en l’esquerda de la següent, i així successivament.

El patró que origina és de línies paral·leles, la qual cosa ho fa més fàcil de netejar.

En ocasions, aquestes peces es fabriquen superposant capes de fusta (multicapa), i pot ser que no es considerin parquet si no aconsegueixen cert grossor. No obstant això, aquests sòls de fusta segueixen aportant la calidesa i l’estil del parquet.

Parquet taracejat o lamparquet

El parquet taracejat o de mosaic es compon de peces més curtes, que en agrupar-se formen rajoles quadrades. En instal·lar-ho genera un patró de línies perpendiculars, molt més cridaner que la tarima.

Si el patró de tauler no t’apassiona, pots utilitzar l’anomenat lamparquet. Els seus llepis són com les del sòl taraceado, però en lloc d’instal·lar-se en un patró de quadrats s’instal·la formant un patró de ziga-zaga. El problema d’aquests dissenys més elaborats és que et costarà més mantenir-los.

Parquet industrial

Aquesta és l’opció ideal per al teu local comercial. En lloc de col·locar-se les tablillas en la posició tradicional, s’instal·len sobre el seu cant.

Això produeix un resultat més robust, la qual cosa ho fa ideal per aguantar un ús més intensiu i el desgast del trànsit quotidià.

Altres patrons i característiques estètiques

Has de tenir en compte que existeixen parquets i tarimes dissenyats per instal·lar-se segons diferents patrons geomètrics. De manera que a l’hora de triar el teu paviment de fusta hauràs de parar esment al catàleg, perquè pots instal·lar des dels dissenys més senzills fins als més senyorials.

Sòls de fusta rústica

Una altra de les opcions que hauries de considerar, abans de triar la teva parquet, és si prefereixes decantar-te pels sòls de fusta rústica. Aquest tipus de sòls són més rudes, la qual cosa els fa ideals per a les decoracions més rurals o industrials. A més, solen ser més resistents a l’ús, als cops i a la humitat, amb el que poden instal·lar-se en banys i cuines.

» També et pot interessar:Les claus per a un estil rústic en un pis modern

Sòl de fusta fosca

Si necessites un sòl de fusta fosca per aportar sobrietat a la teva llar, pots emprar la fusta de la noguera, el wengué o el banús.

També és freqüent recórrer a la tatoba o la teca, que són fustes vermelloses, menys fosques que les anteriors però igual d’elegants.

Sòl de fusta clara

Si el que vols és que la teva casa rebi una mica de llum o fer que sembli més gran, és millor que instal·lis un sòl de fusta clara. El pi podria ser l’opció més encertada i econòmica. No obstant això, també et servirà el freixe, el roure o el faig.

» També et pot interessar: Colors de sòls laminats en gris i blanc com combinar-los?

Estàs pensant a instal·lar un sòl de fusta natural a la teva casa? Tens algun dubte sobre el manteniment del teu paviment de fusta? Pots deixar-nos els teus comentaris perquè resolguem els teus dubtes o t’orientem. Estarem encantats de donar-te un cop de mà!

Posts que también te gustarán