Donada la quantitat de tipus de pintura per a paret existents en el mercat, la decisió de quin aplicar en cada estada de la teva llar pot generar-te molts dubtes. I més, si tens en compte la importància del color i la textura de les parets, perquè seran un dels elements que marcaran l’estil decoratiu de l’habitatge.

A continuació, et presentem les claus sobre les diferències i els usos més adequats de cada tipus de pintura, perquè serveis el millor d’ella a nivell pràctic i decoratiu i el resultat sigui tot un èxit.

Diferents tipus de pintures per a cases

Hi ha diversos paràmetres a tenir en compte a l’hora de seleccionar el tipus de pintura que aplicar en cada cas. La composició, el cobriment, el temps d’assecat o la lavabilidad són alguns dels més importants.

Composició

Pel que respecta a la composició, cal destacar que hi ha pintures amb base a l’aigua i unes altres amb base solvent. Les aquoses són les més indicades per a utilitzar en la majoria de les estades interiors de la casa, perquè l’olor és molt menys intens i respirar-lo és menys tòxic.

A l’hora de netejar els útils de la pintura i les superfícies que hagis pogut esquitxar, l’aigua serà suficient per a diluir les restes.

No obstant això, tant per a exteriors com per a banys i cuines s’aconsella l’ús de tipus de pintures amb base al dissolvent, ja que ofereixen una major resistència als canvis de temperatura, a la humitat i els vapors i a la incidència dels fenòmens atmosfèrics.

» També et pot interessar: Usa el color beix en la decoració de la teva casa

Donada la seva composició, que inclou dissolvents, l’olor és més intens i serà necessària una bona ventilació de les àrees en les quals s’hagi aplicat. Aquesta vegada, per a eliminar les restes d’eines i superfícies haurem de recórrer a dissolvents.

Cobriment

En l’envàs de cada pintura apareix especificada la capacitat de cobriment, representada en els metres quadrats de rendiment (perquè et facis una idea aproximada, la mitjana s’estableix en uns 10 m2 per litre de pintura). No és una dada menyspreable, ja que sobre la base d’ell sabrem quant ens condirà un pot i si seran necessàries diverses passades de pintura o no.

En aquest punt, també és important valorar en quines condicions es troba la superfície que vols cobrir, ja que el cobriment sempre serà millor en una paret ja preparada: neta de brutícia, amb els porus tancats, sense escantells, etc.

Temps d’assecat

Factors com la composició, les mesures de la superfície a pintar o les possibilitats de ventilació seran determinants per a establir el temps d’assecat d’una pintura.

» També et pot interessar: Color-block i interiorisme: és possible

En general, una pintura amb base aquosa assecarà abans que una amb base dissolvent i, a pesar que abans eren necessàries diverses passades perquè el resultat anés òptim, el mercat ofereix ara molt bons productes que requereixen cada vegada menys passades de pintura, amb el que s’escurcen considerablement els temps.

Lavabilidad

Quant a la possibilitat de poder netejar les parets per a mantenir el major temps possible el seu aspecte impol·lut, cada tipus de pintura també presenta una determinada resistència a aquesta neteja.

Existeix una normativa que obliga a classificar les pintures segons la seva resistència al frec humit i el seu lavabilidad. Per això, has de fixar-te en els envasos de cada pintura per a saber si es tracta d’una pintura rentable o no i en quin grau.

Per raons òbvies, aquesta característica adquireix major importància si vols pintar zones de molt de pas o especialment vulnerables a les taques (com, per exemple, la cuina o la habitació dels nens).

Quins tipus de pintures per a interiors hi ha?

Ja hem vist quins tipus de pintures hi ha en funció de certs paràmetres essencials que marcaran el resultat i la durabilitat de la pintura de les nostres llars.

Ens centrarem ara en la pintura d’interior que, a més de complir una funció pràctica i higiènica, té una importància cabdal en la decoración de la casa.

Els acabats de pintura en interiors

La pintura d’acabat mat no presenta lluentor i és ideal per a dissimular imperfeccions en parets irregulars. Mentre que la setinada té certs reflexos i és més fàcil de netejar.

I, com no, parlarem dels colors. Normalment l’elecció del color acapara tota la nostra atenció. Efectivament, és molt important, però com hem vist no és l’única cosa a tenir en compte. En línies generals, el més intel·ligent és optar per colors clars si es busca potenciar la lluminositat, recorrent als colors més atrevits en determinades zones per a fer que ressaltin.

» També et pot interessar: Plena de colors pastel la teva llar amb aquests consells!

I el catàleg de textures i acabats especials és interminable. Si busques donar personalitat a les teves estades pots optar per un aspecte rústic i sorrenc, metal·litzat, d’efecte estuco o marmorizado.

En conclusió, l’elecció de quins tipus de pintura per a paret utilitzar és vital a l’hora de definir la línia decorativa de la teva llar. Amb bona informació sobre aquest tema et serà més fàcil encertar en la teva decisió, què opines?. Les opcions són infinites, a pintar s’ha dit!

Posts que también te gustarán